Anonim

Bill Moggridge võitis 2010. aasta Prince Philipi disainerite preemia

Tööstusdisainer Bill Moggridge, kes disainis maailma esimese sülearvuti (ülal), on võitnud 2010. aasta Prince Philipi disainerite preemia.

Disaininõukogu koordineeritud ja eile õhtul välja kuulutatud aastaauhinnaga autasustatakse Briti disainereid, kes on igapäevaelu kõige rohkem mõjutanud ja kujundanud. Ülemine pilt: GRiD Compass arvuti, 1982. Ülal: järgmise põlvkonna GRiD Compass arvuti, 1984.

Moggridge, kes asutas disainibüroo IDEO 1990. aastate alguses, kavandas GRiD Compass arvuti 1982. aastal tootjale GRiD Systems Corporation. Ülal: arvuti GRiD Compass varajane prototüüp, mida potentsiaalsetele investoritele näidatakse. Allpool: Bill Moggridge.

Siin on mõni teave disaininõukogust:

Maailma esimese sülearvuti looja võitis kuningliku auhinna

Meest, kes muutis paljude elu- ja tööviisi, kavandades maailma esimese sülearvuti - Bill Moggridge RDI -, nimetatakse HRH-i 2010. aasta Prince Philipi disainerite preemia võitjaks Edinburghi hertsogil disaininõukogu tseremoonial London täna õhtul, teisipäeval, 9. novembril.

GRID Compass arvuti, 1982

Bill Moggridge valiti selleks, et saada selle aasta preemia ülemaailmselt tunnustatud nominentide tähelisest loendist, sealhulgas avangardistlik moekunstnik Dame Vivienne Westwood, Londoni 2012. aasta veekeskuse looja Zaha Hadid ja Burberry taga olev loominguline jõumaja Christopher Bailey. Auhind antakse välja igal aastal, et tunnustada eluaegse panuse eest disaini arendamisse.

Bill Moggridge, kes on 20. sajandi üks teedrajavamaid disainereid, on olnud kesksel kohal selles, kuidas disain muudab tehnoloogia mõistlikuks seda kasutavatele inimestele. 1980. aastate lõpus oli ta juhtiv jõud interaktsiooni kujundamise distsipliini loomisel, mis on paika pannud tingimused, kuidas inimesed arvutitega suhelda saavad. 1990. aastate alguses asutas ta disainibüroo IDEO, mis on vaieldamatult kujunenud rahvusvahelise strateegilise loomeagentuuri kavandiks. Täna annab ta riikliku disainimuuseumi Smithsoniani Cooper-Hewitti direktorina jõulise haridusliku panuse.

Sellise pretsedenditu kandidaatide koosseisuga otsustasid kohtunikud anda ka kolm erikomisjoni: Dame Vivienne Westwood; graafiline disainer Neville Brody; ja mööblidisainer John Makepeace.

Disaininõukogu tegevjuht David Kester kommenteeris: "Prints Philipi preemia annab õigeaegse meeldetuletuse, et oleme uuendusmeelsete, mõnikord mõtlematute mõtlejate rahvas - see on põhjus, miks Ühendkuningriik on jätkuvalt globaalse disaini esirinnas. Nende talentide tähistamine on meie maailmamuutvate disainerite, uuendajate ja loojate järgmise põlvkonna inspireerimise oluline osa. ”