Anonim
Nieto Sobejano hindab helilooja Arvo Pärdi Eesti kultuurikeskust

Uudised: Hispaania kontor Nieto Sobejano Arquitectos on võitnud konkursi Eesti helilooja Arvo Pärdi juhitud organisatsiooni metsamajanduskeskuse kujundamiseks, pärast väites, et nende ettepanekuga ei kaasne ühe puu langetamine (+ slaidiseanss).

Nieto Sobejano - kes on varem muuseume ja galeriisid Hispaanias, Austrias ja Saksamaal valminud - pälvis esikoha Arvo Pärdi Keskuse uue kodu kujundamise konkursil, mille helilooja asutas 2010. aastal Eesti muusikapärandi hoidmiseks ja tutvustamiseks. .

Tallinnast läänes asuva Laulasmaa metsamaa jaoks kavandatud hoone on kavandatud viisnurkse ruumide ja hoovide ruudustikuna, mis kajastab Pärdi sümfooniate rütme - häirimata olemasolevaid mände.

"Imetleme nende matemaatiliste seaduste puhtust, mille kaudu Arvo Pärt suudab piiratud arvu helide lihtsate permutatsioonide abil genereerida võimsaid poeetilisi emotsioone, " selgitasid arhitektid Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano.

"Nii nagu muusikalised struktuurid, mis kajastavad ühte teemat teises, kujutame ka uut hoonet geomeetrilise mustrina, mis sisaldab muutuva mõõtmega hoovides olemasolevaid mände."

Arvo Pärdi Keskuse ja Eesti Arhitektide Liidu korraldatud konkursil kutsuti üles hoonele, mis koondaks Arvo Pärdi arhiivi ümber, kuid kus oleks ka auditoorium, raamatukogu, töötoad ja kontorid.

Nieto Sobejano ettepanekul nimega Tabula on matt-alumiiniumist katus, mis tõuseb ja langeb üle saledate sammastega metsa, ning viisnurkne vaatetorn, kust avaneb vaade mere poole.

Arhitektid kujutavad seda ruumi mittehierarhilisena, pakkudes õppe- ja lugemiskohti, aga ka võimalust etendust vaadata, näitust külastada või metsas jalutada.

"Elavana hoidmine ja arhitektuurses mõttes tõlgendamine tähendab Arvo Pärdi loomingulist pärandit, et leida tasakaal tema heliloomingu intiimsuse ja Eesti maastiku võimsa ilu vahel, " ütlesid nad.

Võitja valis välja žürii, kuhu kuulusid Jaapani arhitekt Sou Fujimoto ja Arvo Pärdi poeg Michael Pärt, kes kirjeldasid projekti "arhitektuuriliselt värskena".

"Tabula loob Arvo Pärdi muusikale harmoonilise ja paindliku keskkonna. Konkurentsiprojekti osas tasub eriti esile tõsta selle ruumilist paigutust ja põhjalikult läbi mõeldud temaatilist valgustust, " sõnas ta.

Leidke Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano täielik avaldus:

Tabula

Imetleme nende matemaatiliste seaduste puhtust, mille kaudu Arvo Pärt suudab piiratud arvu helide lihtsate permutatsioonide abil genereerida võimsaid poeetilisi emotsioone. Nii nagu muusikalised struktuurid, mis kajastavad ühte teemat teises - Spiegel im Spiegel või lõputu lugu -, kujutame ka uut hoonet geomeetrilise mustrina, mis pärineb korduval viisnurksel kujul ja mis sisaldab olemasolevaid mände siseõuede hoovides. muutuvad mõõtmed. Kõiki suuri puid võib säilitada: mitte ühtegi mändi ei tohi maha raiuda.

Sarnaselt kombinatoorsele kompositsioonile genereerivad viisnurksete varanduste variatsioonid ruumilisi jadasid, mis konfigureerivad programmi erinevaid alasid. Siseruumi ümbritsevad kaks pikka kõverat puidust seina, mis eraldavad programmi privaatsemad alad. Arhiiv ja raamatukogu on ühendatud töökodade ja esimesel korrusel asuvate kontoriruumidega. Auditoorium on mõeldud paindlikuks ruumiks ruumis kontsertide, etenduste, konverentside ja filmide jaoks. Fuajeed saab kasutada ka näituste jaoks ning see on ühendatud kaupluse ja kohvikuga tihedas visuaalses seoses välise maastikuga.

Arvo Pärdi keskus ei saa olema hüperarkaalne hoone: keskus liigub ühest ruumist teise. See on ette nähtud suureks koondamise ja õppimise kohaks, kus saab väljendada ja mõtteid vahetada, näitust külastada, kohvikus käia, raamatukogus lugeda, auditooriumis etendust kuulata või lihtsalt välja jalutada metsad.

Planeeri - klõpsa, et saada suurem pilt

Materjalid on seotud kogu projekti sooja ja intiimse olemusega. Valge õlitatud männipuidust seinad ja laed ning pidev sillutatud põrandakate interakteeruvad hoovidest läbi filtreeritud loodusliku valgusega. Elektriliste, digitaalsete, audiovisuaalsete ja valgustuse infrastruktuuride võrk hõlbustab juurdepääsu pistikupesadele ja ühendustele kogu hoones. Välisküljest ühendab arhitektuuriettepaneku üks element: uus katus on mõeldud suureks platvormiks, mis tõuseb ja voldib, et kohaneda erinevate interjööri vajalike kõrgustega. See katusemaastik - mis on plakeeritud täpsetesse matt-alumiiniumpaneelidesse - loob dialoogi geomeetria ja ümbritsevate puude orgaaniliste vormide vahel.

Jaotis - suurema pildi saamiseks klõpsake

Fassaadid on mõeldud filtrina, mille määratleb õhukeste sammaste järjestus, mis on Arvo Pärdi kompositsioonide vaba arhitektuuriline esitus. Mõni ala lubab suuremaid läbipaistvaid klaaspindu, teised aga rohkem kaitstud, täites filtritaolise ekraani lüngad. Vaatetorn on skulptuurne valguskonstruktsioon, mis võtab võrdluse alla Arvo Pärdi psalmide jada. Sellel on siseõuede sama viisnurkne plaan ja see on ette nähtud puude kohal kerkiva spiraalse struktuurina, mis võimaldab kaugemat vaadet mere poole.

Jaotis - suurema pildi saamiseks klõpsake