Anonim

Arhitektide büroo Takeno puukool peidab oma puuseinte taga kahekorruselist aeda

Selle lasteaia kujundas Arhitektide büroo Suga, et maksimaalselt ära kasutada ääristatud linna krunti. Selles on katusealune köögiviljaaed, siseõue mänguväljak ja kahekorruseline mängutuba (+ slaidiseanss).

Jaapani edelaosas Kobes asuva linnaosa nurgal asuv Takeno puukool hõlmab kogu oma 417-ruutmeetrise saidi kogu pikkust ja laiust, võimaldades hoone keskuses piisavalt ruumi suureks privaatseks sisehooviks.

Hoolimata sellest ei soovinud kohalik ettevõte Suga Arhitektide Büroo ehitada naabruskonda üle jõu, nii et hoone kõrgus oli kahekorruseline ja väliskülg oli "pehmendatud" puitkattega.

"Kuna lasteaed on avalik hoone, tuleb arvestada ümbruskonna keskkonnamõjudega, " selgitas projekti arhitekt Shintaro Fukuhara.

Hoone massi edasiseks lagundamiseks lõigati kavandatud mahu lõigud ära.

Sellega loodi esimesel korrusel varjatud ruumid õppimiseks ja mängimiseks, aga ka suur katuseterrass, mille ühel küljel kulges köögiviljaaed.

"See on hoovikujuline plaan, nii et valgustus pääseb tõhusalt välisruumist hoone keskmesse, " ütles Fukuhara.

"Teepoolelt tundub skaala ühekorruselise maja oma."

Kitsad töödeldud punase seedri pikkused kulgevad vertikaalselt välisseinte ümber, samal ajal kui suurem osa siseõue pindadest on kaetud galvaanilise kattega - omamoodi alumiiniumi- ja tsingisulamiga.

Lasteaia sissepääs paikneb kõverdatud fassaadi keskel asuvas väikeses süvendis. See viib läbi väikese fuajee sisehoovi, kus on kunstmurukate ja mänguväljakute varustus.

Tegevusruumid ja personali kontor asuvad fuajee vastaskülgedel. Kahekõrgune mängutuba asub kontorist veidi kaugemal, mezzanine rõduga ülal, lisaks on üleulatuva katuse all varjatud mänguala ja liivakarjäär.