Arhitektuur

Aaron Betksy: arhitektuuri kinnisidee püsivuse osas on naeruväärne

Aaron Betksy: arhitektuuri kinnisidee püsivuse osas on naeruväärne
Anonim

"Kuulame seda ajutise arhitektuuri jaoks"

Arvamus: Aaron Betsky ütleb, et ajutisel arhitektuuril on Euroopas "hetk" ja sellel on veel tõsiseid õppetunde arhitektidele, kes on endiselt püsivusest kinnisideeks.

Arhitektuur läheb popiks. Lõpuks võtab ta maha oma igavikulise naeruväärse kinnisidee ja õpib elama selles hetkes. Hüpikakende arhitektuur, ajutised struktuurid ja muud võrdselt evangeelsete sündmuste efemeersed raamid on muutunud eriti raevukaks, eriti Euroopas.

Nad on kogu maailmas üha enam tähelepanu pälvinud selliste korduvate üritustega nagu Serpentine Pavilion ja MoMA suveinstallatsioonid PS 1-s, samal ajal kui Tate Preemia väljaandmine odava, kiire, sotsiaalselt aktiivse arhitektuuri meistritele Assemble kinnitab veel kord tõsist kavatsust: sellised vormid. RIBA välja antud Cate St Hilli uus raamat "See on ajutine: kuidas mööduvad projektid arhitektuuri uuesti määratlevad" tähistab selliseid sündmuste struktuure.

Mulle meeldib selle uue ajutise arhitektuuri laine juures see, et see ühendab endas lõbu tõsisega ja paneb ühiskonna tagasi ühiskondlikult teadvustatud arhitektuuri.

See ei tähenda, et räägime kas kõigist lõbusate mängude mängukonstruktsioonidest või ühiskondlikult olulistest parkletitest ja naabruses asuvatest eluasemetest. Ajutise arhitektuuri rahvakeelne põhiosa on äri- ja elamurajoon ning see kannatab samade probleemide all, mis raskendavad nendes väljades midagi head ära teha, kui ehitised on mõeldud kestma.

Pagulaskodusid, mis pole enam kui utilitaarsed, on raske leida ja teil õnnestub leida isegi töölaagreid. Liigitame alaliste kodudeta elanikud telkidesse, konteineritesse või koolisaalidesse, kus on piisavalt vähe mugavusi, rääkimata rõõmust ja ilust, nii et nad ei tunneks end seal koduselt.

Spektri teises otsas on pop-up-jaemüügi peamine mõte investeerida võimalikult vähe, kõik maha müüa ja siis lahkuda. Midagi enamat kui konteiner, mille külgmised uksed on avatud, on palju. Kui hüpikaknal on liiga palju pizzazzi, nagu nüüd vohavatel Doveri tänavaturgudel, muutuvad need püsivaks.

Lõbu ja mängud on kultuuri- ja spordimaailmas, mis on olnud arhitektide traditsiooniline mänguväljak, kes peab olema muudes valdkondades kaine, aga ka sotsiaalse aktivismi või taktikalise urbanismi valdkonnas, kus arhitektid on leidnud viisi, kuidas see kiire lahti harutada. vormivalmistamine vanast stiilis sotsiaalsest planeerimisest otsese alt üles suunatud tegevuse kasuks.

St Hilli raamatus illustreerivad viimast Ühendkuningriigi Assemble and Practice, aga ka Prantsusmaa EXYZT, teises äärmuses Studio Weave ja Morag Myerscough. Suuremas maailmas ulatub spekter erinevatest Serpentine Paviljonidest taktikaliste urbanistide, näiteks Urban Think Tank tööni.

Tõeline lõbu on korvpalliväljakud, mille Nike paneb parklatesse või nende jalgpalliväljakud konteinerlaevadele. Mul on kahju öelda, et nad kipuvad ilma arhitektideta hakkama saama, ehkki aastaid tagasi muutis MVRDV Barcelonas Richard Meieri kavandatud MACBA ees asuvat väljakut täpselt sellisel viisil.

Tegelikkuses pole hooldavate konstruktsioonide ja kriitiliste konstruktsioonide eristamine nii selge. Peaaegu kõik värvikate paviljonide rõõmsad tegijad näevad oma tööd naabruse aktivaatoritena ja sotsiaalsete kommentaaridena, samal ajal kui isegi kõige tõsisemad aktivistid plakeerivad oma hoone populistlikes toonides ja vormides.

Kõigi nende mõte on, et arhitektuur lahustuks võimalikult kiiresti meie populaarkultuurist, jättes endast maha muutunud ettekujutused kohast, uue kogukonnatunde (paljud neist struktuuridest on esinemis- või arutelukohad) ja tunne, et teie saate koos, isegi kui hetkeks, ise koha luua.

Need näitavad meile, et me ei pea elama tühjades ja tühjades võrkudes, mille nähtamatud võimud on meile määranud. Saame nad maha maarata, elavaks muuta ja enda omaks teha - seni, kuni me ei jäta neid piisavalt kauaks, et koode rakendada, omandiõigust vaidlustada, kaubamärki rakendada või lihtsalt kuluda, tuttavlikkus ja igavus, mida sisse seada.

Niisugusel pop-up-arhitektuuril on seega meie ühiskonnas selge ja piiratud funktsioon, kuid arvan, et sellel on ka distsipliini jaoks üldiselt suurem sõnum. Meile kõigile on esitatud idee, et parim arhitektuur peaks olema ajatu. See peaks tõusma kaugemale praeguse moe ja stiili hägustest. See peaks kehastama püsivaid väärtusi. See peaks aktsepteerima igapäevaelu rütme, kuid mitte seda määratlema. See peaks kestma nii kaua kui võimalik ja siis hävitama. Teisisõnu peaks arhitektuur olema monumentaalne, abstraktne ning ehitatav keeruline ja kallis.

Modernism sõitis sellesse mõttesse ainult selleks, et end kritiseerida selle pärast, et ta pole hästi üles ehitatud ja ülitugev. Postmodernism võttis seda komplimendina, kuid andis meile aja ja kohaga seotud struktuuride faksimileid.

Aeg-ajalt on arhitektid öelnud, et arhitektuur peaks kestma ainult seni, kuni ühiskond on sellele pühendunud (Louis Kahn), pakkunud välja Fun Palaces'i, osutanud, et ehitatav arhitektuur on palju parem kui selle valmimine (Frank Gehry) või kirjutatud raamatuid sündmusearhitektuurist (Bernard Tschumi), kuid lõpuks on nad alati teinud kangelaslikke betooni- ja teraskonstruktsioonide tegusid.

Selle tulemuse muudab veelgi absurdsemaks see, et iga hoonet tuleb kohandada muutuvate kasutusaladega, sageli isegi ehituse ajal. Suurte materjalikoguste kinnistamine vastupidavatesse struktuuridesse pole samuti väga mõistlik keskkonnastrateegia; pigem peaksime välja mõtlema, kuidas investeerida võimalikult vähese materjali mis tahes antud struktuuri, ja siis tagama, et seda saaks võimalikult tõhusalt taaskasutada. Saksamaa seadused muudavad selle osa isegi hoone keskkonnamõju hindamiseks.

Lisaks funktsiooni, stiili ja ökoloogia teemadele peitub arusaam, et muutes ehitised kalliteks monumentideks, tagame, et nende eest saab maksta ainult sotsiaalne, poliitiline ja majanduslik eliit ning nad kehastavad seeläbi oma väärtusi ja prioriteete.

Arhitektid, kes näevad end hoonetena läbi aegade, peegeldavad ainult klientide soovi jätta pärand - ja me kõik teame, kui hästi õnnestus Albany Nelson Rockefelleri heaks töötavatel Albert Speeril, Harrisonil ja Abromowitzil või Donaldis palgatud isikutel. Trump. Lisaks muutuvad kohad nii, et ka hoone kontekst on sageli juba erinev, kui see avaneb, kui see esimest korda projekteeriti.

Filosoofilisel tasandil on arusaam, et suudame inimese tegevuse kaudu aega ja kohta fikseerida, midagi sellist, mida juba ammu on levinud tehnoloogiliste leiutiste intensiivsus ja ulatus, mis pole muud kui reaalsuse ümber kujundavate inimeste kehastus. Nüüd on küsimus pigem selles, kas me suudame vooluga kaasa minna, mõista, et oleme aja jooksul ja kohas teinud täieliku (ir) reaalsuse ja kas me õpime, kuidas ehitada sellesse maailma viisil, mis loob pidevalt muutuva suhte meie vahel, teiste inimestega ja selle üksmeelse hallutsinatsiooniga, mille oleme teinud.

Kuulame seda siis ajutise arhitektuuri jaoks. Rõõmustagem selle üle, mis siin täna on ja homme ära läinud (kui seda õigesti taaskasutatakse ja paljud St Hilli näituste projektid on ise valmistatud taaskasutatud materjalidest) ja töötagem selle nimel, et muuta meie maailm natukehaaval ja hetkega paremaks.

Lõpuks naudime seda, et ajutine arhitektuur laseb lahti loovuse, leidlikkuse ja tõsise tõhususe lainest, mida distsipliin pole läbi aegade näinud.

Aaron Betsky on Frank Lloyd Wrighti arhitektuurikooli dekaan. Kunsti-, arhitektuuri- ja disainikriitik Betsky on kirjutanud üle tosina selleteemalise raamatu, sealhulgas peatselt ilmuva modernismiülevaate arhitektuuri ja disaini alal. Ta kirjutab kaks korda nädalas ajaveebi architectmagazine.com veebisaidile Beyond Buildings.

Arhitektina ja Yale'i ülikoolis humanitaarteaduste alal õppinud Betsky oli varem Cincinnati kunstimuuseumi (2006-2014) ja Hollandi arhitektuuriinstituudi direktor (2001-2006) ning San Francisco moodsa muuseumi arhitektuuri ja disaini kuraator. Kunst (1995-2001). 2008. aastal juhtis ta ka 11. Veneetsia rahvusvahelist arhitektuuribiennaali.