Anonim
Image Florida kirjeldab arengut sellistes kohtades nagu Hudson Yards Manhattanil kui "omamoodi steroidide taaselustamist linnas" Linnade uuenemisest tulenev ebavõrdsus on "kapitalismi keskne kriis", ütles Richard Florida

Suurte linnakeskuste, sealhulgas New Yorgi, Los Angelese ja Londoni taaselustamine on põhjustanud enneolematu ebavõrdsuse ja toonud Richard Florida sõnul kaasa Donald Trumpi populismi.

"Ma arvan, et see on kapitalismi keskne kriis, " ütles Florida eelmisel nädalal tehtud videointervjuus.

"Väga väike linnade ja suurlinnade rühm saab lõviosa talentidest, lõviosa majanduslikest varadest, tehnoloogia-, rahandus-, meedia- ja meelelahutustööstusest, " rääkis kirjanik ja akadeemiline leht reinvent.net.

"See loob linna eliidi ja ülejäänud riigi ebavõrdse geograafilise ebavõrdsuse. Just see, et geograafilise ebavõrdsuse riivamine andis meile üsna kohutavalt Donald Trumpi ja Trumpistliku populismi."

Florida, kelle 2002. aasta viljakas raamat „Loomingulise klassi tõus” esitas lagunevate linnasüdamike taastamise kavandi, on välja andnud järelmeetmed, mis dokumenteerivad linnade uuendamise negatiivseid kõrvalmõjusid.

Uues raamatus nimega The New Urban Crisis väidab Florida, et vaja on uusi urbanismi mudeleid, mis loovad tähendusrikkaid töökohti ja aitavad tõsta elatustaset.

Richard Florida foto on Lorne Bridgman

"Peame murdma rikkad vaestest eraldavad tõkked ja ehitama üles keskklassi, investeerides infrastruktuuri, ehitades rohkem elamumaju, reformides tsoneeringu- ja maksuseadusi ning töötades välja uue riikliku linnapoliitika, " väidab ta.

Itaalia päritolu itaallane Florida sündis New Yorgis, New Jersey osariigis 1957. aastal ja nägi, kuidas "funktsionaalne, ihaldusväärne linn" langes 1960. aastatel, paralleelselt teiste linnadega kogu maailmas.

"Vana linnakriis oli tõesti kesklinna, inimeste ja töökohtade, äärelinna kolivate ettevõtete kriis, " sõnas ta. "Keskmine kukkus kesklinnast välja."

Hiljem oli ta aga tunnistajaks linnade taaselustamise algusele, kui loomeinimesed kolisid tagasi kesklinnadesse ja aitasid neid taaselustada - nähtuse, mille ta dokumenteeris loomeklassi tõusus.

"Ma poleks kunagi ennustanud linnade elavnemise ulatust, " ütles ta. "Ma ei oleks kunagi osanud oodata, et sellised piirkonnad nagu misjonipiirkond ja San Fransisco kesklinna osad saavad sellist tüüpi steroidide taaselustamist linnas."

Ta lisas: "Näha suuri torne Hudson Yardsil [Manhattanil] tõusmas, näha Brooklyni, Pittsburghi, Detroiti … see tõesti üllatas mind."

Pärast oma murrangulise raamatu avaldamist teatas Florida, et sai teada selle linnaedu ebasoovitavatest kõrvalmõjudest, sealhulgas linnavaeste ümberasumisest äärelinnadesse, kus teenused ja võimalused on piiratud.

"Viimase kümnendi jooksul olen tõesti hakanud huvi tundma linnade taaselustamise kasvava ebavõrdsuse vastu, " sõnas ta. "Mitte ainult meie linnade ebavõrdsus, vaid üldjoontes ka meie geograafiline ebavõrdsus. Ja just see motiveeris mind kirjutama seda raamatut uuest linnakriisist."

Tänapäeva "võitja võtab kõik linnastumist" näevad vaesed, kes on jõukate tulijatega kesklinnast äärelinnadesse välja tõugatud, ja keskklassi linnaosade vastav langus.

"Kui vana linnakriis oli keskklassi allakäik linnades, siis uus linnakriis on keskklassi allakäigu üldine langus, " ütles ta. "USA-s elas 1970. aastal umbes 70 protsenti ameeriklastest keskklassi linnaosades. Tänapäeval elab umbes 40 protsenti."

Suurenev ebavõrdsus tekitab pahameelt nende seas, kes linna eliidi väärtusi ega edusamme ei jaga, mis viib ühelt poolt ksenofoobse natsionalismi tõusuni, mida esindab Donald Trump, aga ka tagasilöögini selliste tehnoloogiaettevõtete nagu Uber vastu, mis süüdistatakse taksojuhtide äritegevuse lõpetamises, samal ajal kui nad ekspluateerivad oma töötajaid, ja selliseid hiiglasi nagu Google ja Facebook, keda süüdistatakse kinnisvarahindade tõstmises San Franciscos.

Florida väidab aga, et need tehnoloogiaettevõtted ja eriti nende jagatav majanduse jagamismudel peaksid olema tänapäeva linnaprobleemide lahenduse, mitte osa probleemist.

Florida tutvustab oma uues raamatus vajadust uute urbanistlike mudelite järele, mis loovad tähendusrikkaid töökohti ja aitavad tõsta elatustaset

Kui põllumajandusrevolutsioon kutsus esile toiduainete tootmise tohutu tõhususe ja tööstusrevolutsioon sama ka kaupade tootmisel, siis linnad on "meie majanduse üks viimaseid ebaefektiivsuse bastione", väidab ta.

"Tuled põlevad, on maju, kus inimesi pole kodus, büroohooned on tühjad, autod istuvad tühjana, teil on kõik need füüsilised varad, mida ei kasutata."