Anonim

Superstudio kaasasutaja Cristiano Toraldo di Francia sureb 78-aastaselt

Radikaalse arhitektuuri ja disainifirma Superstudio asutajatest Itaalia arhitekt Cristiano Toraldo di Francia on surnud 78-aastaselt.

Toraldo di Francia alustas Superstudioga 1966. aastal Adolfo Natalini juures Firenze ülikoolis õppimise ajal. Seejärel liitusid nendega Gian Piero Frassinelli, Alessandro ja Roberto Magris ning Alessandro Poli.

Superstudio aitas 1960. ja 1970. aastatel luua Itaalia radikaalse arhitektuuri ja disaini liikumise avangardi seas.

Toraldo di Francia taunis modernismi

1966. aastal tegi Superstudio koostööd Archizoom Associatiga, et luua värvikas installatsiooni-manifest, mis taunis modernistlikku arhitektuuri Superarchitettura näitusel.

"Superarchitettura on ülitootmise, ülitarbimise, tarbimise superinduktsiooni, supermarketi, supermani, supergaasi arhitektuur, " kuulutasid rühmitused saate plakatil.

Superstudio kuulsaim 1969. aastal valminud teos oli Pidev monument: totaalse linnastumise arhitektuurimudel, mis kujutas ette düstoopilist tulevikku, kus kogu maailm hõlmas supertõrgustikku nimega Il Monumento Continuo. Fotokollaažide seeria oli rünnak 1960-ndate aastate linnaplaneerimise meetodite ja modernismi viipanike vastu betoonkastide jaoks.

Säästva linnaplaneerimise kampaania korraldaja

Firenzes 1941. aastal sündinud Toraldo di Francia õppis mainekas Firenze ülikoolis arhitektuuri ja lõpetas selle 1968. aastal. Tema väitekiri “Puhkuse masin Calabria rannikul” avaldati ajakirjas Domus ning sellest ajast alates on tema koostatud joonised Pompidou keskus.

Koos Superstudioga toetas Toraldo di Francia keskkonnaõiguse edendamist. Õpilastena olid nad radikaliseerunud 1966. aasta Firenze Arno üleujutuse tagajärjel katastroofis, mis nõudis 101 inimelu ja oli osaliselt põhjustatud linnaarendusest.

Nad suhtusid arhitektuuri tootmisviisidesse kriitiliselt ja 1970. aastate alguses tegid nad mitmeid filme ehituse kahjulikust mõjust keskkonnale.

Ehkki Superstudio keeldus ehitamast väljaspool installatsioone, teostati nende poliitiliselt laetud tööd kollaažide, jooniste, filmide ja isegi mööbliesemetena.

Aastal 1968 tegid nad Sofa Bazaari, moodsa poolrõnga tooli, millel oli kõrge seljaosa ja mis oli polsterdatud võltskarusnahast. Nende Quaderna 2600 laud koos üleni valge ja musta ruudukujulise ruudustikuga on Zanotta endiselt tootmises.

Toraldo di Francia kavandas pärast Superstudio avalikke arhitektuuriteoseid

Pärast Superstudio likvideerimist 1980. aastal asus Toraldo di Francia tööle arhitektina, esmalt Firenzes ja hiljem Filottranos koos arhitekti Lorena Luccioniga, kellega ta abiellus 1999. aastal.

Oma karjääri jooksul kavandas Toraldo di Francia avalikke ruume, rongi- ja bussijaamu, apteeke, kliinikuid ja busside varjualuseid. Samuti kujundas ta interjööri Breda jaoks mõeldud Circumvesuviana rongi jaoks ja 2000. aastal Maestri della Carrozzeria Italiana näitusepinna Pompidou keskuses.

Tema kõige vastuolulisem soolotöö oli La Pensilina di Santa Maria Novella. Bussi- ja taksovarjualune Firenzes ei teeninud moniker Pensilina di Toraldo di Prantsuse projekteerija järel.

Kriitikute sõnul oli see lähedalasuva 15. sajandi Santa Maria Novella kirikuga kokkupuutel, ehkki Toraldo di Prantsuse kujundus viitas selle ebaharilikule mustrilisele fassaadile ja see lammutati 2010. aastal pärast antisotsiaalse käitumise magneti saamist.